GL-bygg har fått kaffepraten til å bli lønnsom. Det er ingen stor og magisk hemmelighet her, og de deler gjerne sine erfaringer. Og nei, det er ikke selve kaffen som er saken – men hvordan de samler seg rundt ei tavle for å planlegge jobben på en sånn måte at det ikke blir noe tull, forsinkelser, sløsing og misforståelser. Metoden kalles LEAN, og det er Skogmo Industripark som leder bedriften gjennom prosessen – frem til de er klare for å dra nytten av arbeidet og stå på egne ben. I prosessen har de utviklet sin egen «fem om dagen»-plakat som en daglig påminnelse om hvordan de skal tenke og jobbe for å være best på det de gjør. Det er ikke gjort i en håndvending, men resultatene kommer fort.
- GL-Bygg har siden 2016 jobbet aktivt med standardisering og forbedringsarbeid, sier Arne Magne Galguften, daglig leder i GL-bygg. – Som en del av denne jobben innfører vi nå lean som arbeidsmetodikk. For å skape likhet i hele organisasjonen har vi gjennomført kurs og opplæring for alle våre ansatte, i tillegg jobber vi med å involvere underentreprenører og leverandører inn til GL-bygg. På denne måten passer vi på at alle drar i samme retning.
Metodikken som GL-bygg har tatt i bruk blir nå testet for alvor – på Hunn skole. Både leverandører og underleverandører involveres i dette pilotprosjektet. Skogmo Industripark og Lean Team Norge har bidratt med kompetanseheving på å strukturere arbeidet fra slutt til start. Da utarbeider vi en bakoverplan for hele prosjektet, der man starter med slutten – eller sluttproduktet – ferdig prosjekt – og jobber oss bakover i tid til det startpunktet vi står på. Denne formen for planlegging synliggjør alle avhengighetene i prosjektet, der rekkefølgen og hvem som skal være hvor blir lagt frem i form av en soneinndeling av hele prosjektet.
GL-bygg deler sine fem triks for å unngå sløsing – og hvordan samarbeidet med industriparken bidro til økt inntjening. De er ikke alene om å bruke metoden, og dere kan også ta den i bruk.
Hva er suksesskriteriene?
Galguften er klar på hva han mener er suksesskriteriene for metoden.
- For å lykkes med dette arbeidet, er det helt nødvendig med interesse og glød i alle ledd, og det skal vi få til i GL-Bygg. Det forventes ikke at vi skal løpe raskere for å produsere mer, men vi skal jobbe mer systematisk, og da kommer de gode resultatene av seg selv.
Overhalla Hus er en annen bedrift som har tatt i bruk samme metode, og legger vekt på hvordan den nye metoden vil skape bedre flyt i organisasjonen på tvers av avdelinger.
- For oss i Overhalla Hus er det sentralt å få flyt i arbeidsprosessene. Vi jobber nå aktivt med å kartlegge våre prosesser for å avdekke hvor og hvilke forbedringer vi skal jobbe med, sier Otto Sjølien, daglig leder i Overhalla Hus – det handler om å jobbe systematisk og at det skapes et engasjement for kontinuerlig forbedring i alle ledd. Gjennom relevante måltall ser vi effektene av jobben vi gjør, der den utføres.
Både GL-Bygg og Overhalla Hus benytter seg av tavlemøter, tavlene gir et oppdatert oversiktsbilde på egen organisasjon og det blir en felles arena hvor utfordringer og forbedringer blir tatt opp.
Skogmo Industripark og forbedringsarbeid.
Skogmo Industripark har hjulpet en rekke av parkens bedrifter med utvikling. En av de første i parken som startet jobben med lean var Overhalla Betongbygg som går foran som et lysende eksempel. De ble i 2019 kåret til årets lean-virksomhet i Norge, og er ivrig etter å dele sine erfaringer og kunnskap. Ønsker du å lese mer om kåringen trykk her.
- Det høres lettvint ut å si at vi «ska itj sløs», sier Ole Joar Flaat, daglig leder i Skogmo Industripark. – Det er lurt er å finne en strukturert måte å gjøre dette på, og innarbeide gode vaner. Det hjelper vi gjerne til med, og det vises på bunnlinja.