Tirsdag 1 mars var det samlet rundt 40 deltakere på Eldhuset for å lære mer om digital beredskap. Med deltakere fra næringsliv, kommune og videregående skole var det et variert kunnskapsnivå knyttet til digital beredskap, men alle fikk seg en aha -opplevelse over hvor fort det kan ramme, og hvor omfattende det kan bli.
Dagen var fullpakket med innhold og startet med Ulf Bergum fra politihøyskolen som introduserte oss til temaet – digital kriminalitet. Hvor aktuelt det er i Norge og i Namdalen og konsekvensene når det rammer. Her var det nok mange som fikk seg en liten vekker, vi er i like stor risiko for å bli utsatt for cyberkriminalitet her som i Oslo eller Trondheim.
Erfaringer med opplevd datakriminalitet
Hvordan oppleves det å bli utsatt for digital kriminalitet, hva skjer med en arbeidsplass når data krypteres og alle ansatte mister sine tilganger og tidligere arbeide? For mange høres dette ut som et mareritt, tenk på alle den data en bedrift sitter inne med. Og plutselig er det noen andre som har kontroll over alle dine sensitive kundeopplysninger, personnummer, lønn, fakturerings informasjons for å nevne noe.
Dette opplevde både Østre Toten kommune og Namdalsavia/Amedia med noen få års mellomrom. Vi fikk høres deres historie fra de som opplevde det. Både interessant og skremmende. DEt er store fellestrekk mellom angrepene og det viser bare at de kriminelle på nettet leter etter ofre med sikkerhetshull som kan angripes, uansett bransje og størrelse. Har dere noen sikkerhetshull i systemene?
Næringslivet sikkerhetsråd
Fra Næringslivet sikkerhetsråd stilte Odin Johannesen som tok oss igjennom hvorfor sikkerhet i og for næringslivet er viktig og presenterte oss med en nødplakat for digitale angrep. Det anbefales at alle laster ned denne og har tilgjengelig dersom man skulle bli angrepet nå nett. Trykk på bildet under for å komme til nødplakaten.
Avslutningsvis tok Ulf Bergum oss med inn på nettsidene til Norsk senter for informasjonssikkerhet, Sikkert . Her finnes det åpne kurs som gir deg en grunnleggende innføring i sikkerhet nå nett, og hvordan du kan får kurset deg innen trusler og tiltak for å nevne noe. Det anbefales å starte jobben med å sikre egen bedrift på nett med disse kursene.
På tilbakemeldinger fra deltakerne sier de:
“-God og nyttig info. Å høre erfaringer fra de som ble prøvd svindlet/hacket var en god vekker.”
“– Ja, skal implementere dette i årsplan for administrasjon hvorpå det gjennomgåes viktigheten rundt datasikkerhet. Vi skal ta i bruk månedlige “tema”, og da er det ypperlig å ha tema/fokus rundt datasikkerhet.”
“-En meget kompakt og innholdsrik dag med mange inntrykk.”
Er vi ferdig med digital beredskap nå?
Datasikkerhet og digital beredskap må komme som agenda hos alle våre medlemmer på lik linje med HMS, datasikkerhet angår hele bedriften. Fra den ferskeste lærling og helt opp til daglig leder, og alle utgjør alle en like stor trussel for datasikkerhet på egen arbeidsplass. Det er derfor viktig at alle også får opplæring i hvordan man kan unngå å bli neste offer.
Vi i Skogmo Industripark planlegger derfor en fortsettelse av denne dagen på sensommeren, hvor vi vil fortsette arbeidet med å gjøre Skogmo Industripark sine medlemmer rustet for det som kan møte dem på nettet.