Katapult node Trøndelag er et samarbeidsprosjekt mellom oss her i Skogmo Industripark, Proneo i Verdal og Rørosklyngen. Katapult-prosjektet handler om å i første omgang å etablere en node her i Trøndelag. En node er nettopp dette samarbeidet mellom de lokale miljøene som også kan tilby noe til andre. Det som tilbys er kompetanse som kan anvendes til å bistå andre bedrifter, men det kan ofte være tilgjengelighet for testing. Satsningsområdet til vår Katapult node er automatisering, robotisering, digitalisering og visualisering. Vi satser stort på robotisering, med Aker Solutions miljøet i Verdal og Rørosklynges robotiserte prosesser. Visste du at på Røros er det høyere tetthet av industrielle roboter enn det er i Sør-Korea? Vi har også et samarbeid med Tindved på Levanger gjennom Proneo. Her jobbes det mye med visualisering og digitalisering. Tindved driver spesielt mye med VR (virtual reality) og XR (mixed reality)-teknologi. VR var originalt en form for underholdningsteknologi, men har sett enorm vekst innen proffmarkedet de siste årene. Bygg og anlegg, planlegging og arkitektur er noen få eksempler på hvordan denne teknologien kan brukes i industrien. Det å kunne ta på seg ett par briller og se bygg foran seg med egne øyne gjør mange prosesser lettere.
Hensikt:
Grunnen til at vi deltar i prosjektet er tosidig. På en side så er node-status gunstig økonomisk sett, da vi får støtte for bistanden til andre bedrifter. På den andre siden tjener vi selv på tjenester i Norsk Katapult systemet. Ikke bare tjener vi på det større nettverket av noder som kan bistå med en lang liste av problemstillinger, vi drar nytte av våre lokale node-partnere også. Robotisering kan utredes og testes på Verdal, og mulighetene og potensialet innen VR/XR-teknologi er uendelige.
Vi har i lengre tid jobbet med visualisering av indikatorer som sier noe om hvordan statusen er i min bedrift. En måleindikator forteller oss om vi er on-track på det vi har satt oss som mål, eller det kunden forventer av oss. Det kan være produksjonsrelatert, miljø, økonomi, sykefravær, kompetanse, og så videre.
Tradisjonelt rapporteres status etterskuddsvis og det er ofte en sammensetning av data fra flere systemer og kilder. Har ikke også du lurt på hvorfor fjorårets regnskap først kommer i mars-april? Rapporter er gjerne ressurskrevende og tar mye ikke-verdiskapende tid i den daglige driften. Fåtallet av våre bedrifter har rapportering som sin forretningside, men samtidig er det nødvendig å vite at det vi gjør er riktig og bidrar til sunn drift.
HVORDAN VIRKER DET?
Ved å strukturere dataene som allerede genereres i bedriftenes systemer kan vi visualisere dette i tilnærmet sanntid gjennom interaktive dashbord. Det er nyttige greier skal vi si deg!
Løsningen gjør at de som har behov får presentert tilstanden som er relevant for sitt nivå. Eksempelvis kan en formann på byggeplass se at de er i rute med produserte timer og kvalitet. Prosjektleder kan enkelt vise sin leder hvordan statusen er uten å bruke tid på å sette sammen rapporter. Daglig leder har god oversikt på kostnader, inntekter og mannskap. Dataene blir presentert til riktige mennesker til riktige tidspunkt, noe som gir oss en verdifull innsikt og grunnlag til å ta beslutninger og gjøre forbedringer.
HVA ER EFFEKTEN?
I desember 2019 startet vi opp et fellesprosjekt med GL-Bygg, Overhalla Hus, Overhalla Betongbygg og Namdal ressurs. Målet var å identifisere leverandører og løsningsalternativer til interaktive dashbord. April 2020 var vi klar med en demo i samarbeid med bedriften . Her fikk bedriftene se sine egne data presentert gjennom Power BI. Interaktivt, elegant og intuitivt. Siden da har det blitt levert flere interaktive rapporter og vi ser effekten av dette allerede. For hver dag som går frigjøres det time etter time som tidligere ble brukt på rapportering. En av bedriftene fikk frigjort ressurser som tidligere jobbet i snitt 5 timer med rapportering hver uke!
LOKAL KOMPETANSEBYGGING
Et viktig premiss vi har på Skogmo er at alle leverandører tilknyttet Industriparken skal bidra til kompetanseheving i miljøet. For oss er det aldri et alternativ å sende kompetansen ut av Namdalen – den må bli igjen!
28. mai 2020 signerte Skogmo Industripark en partneravtale med Molde-bedriften Triangel. De har tung ekspertise innenfor det digitale domenet og vi gleder oss til fortsettelsen av samarbeidet. Gjennom partneravtalen får vi blant annet kompetansebygging lokalt og har samtidig en stødig aktør med oss hele veien til målet.
Visste du forresten at dette er ganske så billig å få til? Ta kontakt så finner vi en riktig løsning for din bedrift!
Skogmo Industripark vil sammen med lokale bedrifter og opplæringskontoret for bygg og annleggsteknikk samt Grong Og Olav Duun videregående skole jobbe for å:
Sikre et fremtidsrettet og kvalitetsmessig godt yrkesfag ved en tettere kobling mellom skole og næringsliv. Gjennom økt samhandling kan bedriftene ta en mer aktiv rolle inn i opplæringen og forberede elevene på arbeidslivet og ny teknologi som vil møte dem.
På denne måten skaper vi et attraktivt yrkesfag og legger til rette for jobbengasjement som sikrer framtidas arbeidskraft til bedriftene i Distrikts-Norge.
Forankring
Prosjektet samhandling skole – næringsliv er etablert etter interesse fra lokale bygg og anleggsfirma som er bekymret for kommende rekruttering til bransjen samt tilbakemelding fra videregående skoler på lavere søkertall inn til yrkesfag. Resultatet og erfaringene som kommer fra dette prosjektet skal settes sammen til en modell som er overførbar til andre studieretninger og regioner som møter samme utfordringer som vi Indre Namdal. Dette er grunnen til at fylket har finansiert prosjektet. Å lære.
Bakgrunn
Skogmo Industripark har 59 medlemsbedrifter med totaltca 900 ansatte hvorav ca 50 er lærlinger. Med tall fra SSB kan vi forvente mindre kull i åra framover og dermed også færre søkere inn på yrkesfag. Det blir derfor stadig viktigere å gjøre yrkesfag attraktivt for elever som skal velge studieretning.
Dette er ikke en utfordring relevant kun for bedriftene knyttet til Skogmo Industripark, men på et samfunnsnivå. Samtlige bedrifter med behov for lærlinger vil møte utfordring med å få tak i tilstrekkelig arbeidskraft.
Skogmo Industripark er en egnet arena for å se på hvordan man kan gi yrkesfag et løft. Med sin geografiske plassering, brede medlemsmasse, tilgang på lærlinger og samarbeidspartnere i opplæringskontorene og videregående skoler.
Skogmo Industripark og Friskgården Grong styrker humankapitalen til bedriftene – med god støtte fra Innovasjon Norge.
Bedriftsnettverk: GL-Bygg, Skogmo Bruk og Grannes VVS
Skal vi være i front på utvikling og innovasjon må vi bygge humankapital og styrke enkeltindividene. Vi er gode på produkt- og tjenesteutvikling her i Industriparken, men for å styrke konkurransekraften ytterligere må vi også fokusere på mennesket som medarbeider og leder.
Prosjektet “Helsefremmende lederskap” er et bedriftsnettverk hvor vi fokuserer på humankapitalen til ledere og medarbeidere. Hensikten er å styrke omstillingsevnen hos den enkelte. Bedriftene opplever endring som konstant og det er mange variabler som spiller inn om en lykkes i de ulike omstillingene, inkludert de faglige og tekniske løsninger. Prosjektet går over 3 år, men har på ingen måte en sluttdato annet en rent teknisk. Det vi lærer skal være med oss i overskuelig fremtid.
Målsettingen med prosjektet er: «Utvikle en humankapital i selskapene som bidrar til lønnsomt nærvær og god omstillingsevne som konkurransefortrinn»
Friskgården Grong bruker forskningsbasert kartleggingsverktøy for å identifisere nå-situasjonen, og på bakgrunn av dette utarbeides individuelle handlingsplaner for videre opplæring.
Prosjektet skal være et bedriftsnettverk der de ulike ledernivåene får en arena for utvikling og kompetanseheving på tvers. Et eksempel er på bas/mellomledernivå hvor prinsippene er like selv om bedriftene og medarbeiderne er ulike. Dette vil styrke omstillingsevnen gjennom raskere læring og erfaringsoverføring, sier Ørjan Sundvik i Friskgården Grong
Hvorfor er dette viktig for bedriftene?
I et sterkt operativt lederskap er fokuset på produkt- og tjenesteleveranse for å sikre økonomisk resultat. I seg selv er dette naturlig for en bedrift, men på sikt vil det være behov for utvikling og innovasjon for å sikre konkurransekraften og en reel vekst. Dette oppleves fra bedriftene som utfordrende da det innebærer usikkerhet og utrygghet i det ukjente. Denne usikkerheten kan reduseres betydelig med en robust og styrket humankapital, som igjen vil bidra til suksessfulle endringer. Det er når vi inkluderer hele bedriften vi får til den beste innovasjonen – Ola Lauve, prosjektleder Skogmo Industripark
Dette er første bedriftsnettverk av flere. Vi er i gang med å inkludere flere i denne type arbeid da vi vet hvor mye vi får igjen. I dag er vi nærmere 800 ansatte i industriparken, og vi skal fortsette å vokse. Et premiss for å vokse er å være attraktiv og da er det dårlig butikk å være reaktiv og etterfylle vakanser. En helsefremmende arbeidsplass skal være hel ved med like sterkt på fokus på medarbeider som bedriftsøkonomien
Fra januar 2018 ble det innført vrakpant på lastebiler, vare- og bobiler over 3500 kg, campingvogner, motorsykler, fritidsbåter og mopeder. Det finnes svært lite kunnskap om hvordan man skal behandle dette og hvilke muligheter som dukker opp i de ferdigsorterte materialene.
Namdal Bilopphuggeri AS (Bil1Din) har konsesjon på å motta disse nye objektene og ønsker å se nærmere på hvordan man på en bedre og mer miljøvennlig måte kan sørge for gjenbruk og gjenvinning.
MÅL
Målet med forprosjekt er å identifisere en bærekraftig måte, økonomisk og miljømessing som gjør at det er hensiktsmessig å ta inn vrak fra ulike kjøretøy som man nå kan få pant på.
Panten man pr dags dato mottar for kjøretøyet, er ikke nok til at det betaler for frakten til bilopphugger. Privatpersoner velger derfor å ikke benytte seg av panteløsningen.
Vi ønsker sammen med BIL1DIN å finne en løsning på dette.
Ved å få fjernet båtvrak og eldre campingvogner fra der de står lagret utendørs har flere fordeler. Vi sparer miljøet samtidig som vi kan benytte deler fra disse til ulike former for gjenbruk
Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger.Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.
1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)
Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson.Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern.En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.
2. Søk
Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.
3. Del/tips-tjenesten
Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.
4. Nyhetsbrev
Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.
5. Påmelding, skjema
Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg.Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson.Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen.Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.
6. Side- og tjenestefunksjonalitet
Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.
7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser